غذاهای مخصوص شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران
غذاهای مخصوص شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران

با نزدیک شدن نوروز تقریبا تمام خانواده های ایرانی در جنب و جوش هستند تا آداب و رسوم استقبال از سال جدید را یک به یک اجرا کنند تا به این ترتیب طبق باور پیشینیان خود سال نو برایشان خوش یمن و مبارک شود.

به گزارش سرویس وبگردی پاتوق من آداب و رسوم عید نوروز از ابتدا تا انتها یک مراسم نمادین و زیبا بوده و هدف از آن به جریان انداختن نیروی زندگی و پالایش روح و روان است. ما در نوروز با کارهای نمادین خیر و برکت را به زندگی خود و دیگران فرا می خوانیم، از خانه تکانی گرفته تا غذای شب عید و سفره هفت سین همه چیز برای رسیدن به خیر و خوبی و تقسیم آن با دیگران به وجود آمده است. پیشینیان حتی غذای شب عید را نیز با توجه به باورهای خاصی انتخاب کرده بودند؛ به همین دلیل و بر اساس باورهای پیشینیان امروزه غذای شب عید اکثر ما ایرانیان را سبزی پلو با ماهی تشکیل می دهد. جالب است بدانید در گذشته امکان تهیه ماهی در بیشتر شهرهای ایران نبود. با ما همراه باشید تا با هم سری به شهرهای مختلف ایران بزنیم و با غذاهای محبوب شب عید بیشتر آشنا شویم.
سبزی پلو با ماهی

سبزی پلو با ماهی غذای محبوب و معروف بیشتر ایرانیان مخصوصا در سال های اخیر است. بیشتر ایرانیان این غذا را برای شب عید آماده می کنند و از آنجا که همه آداب و رسوم نوروز نمادین هستند پشت تمام رسوم ایرانیان حکمتی نهفته است. طبق باور قدیمی ها، ماهی داستان حضرت سلیمان را روایت می کند؛ در این روایت حضرت سلیمان انگشتر خود را در شکم ماهی پیدا کرد، پس ما ماهی می خوریم به امید این که حقیقت را بیشتر درک کنیم. بر اساس باورهای دیگر ماهی نشانه حیات است و خوردن برنج به دلیل داشتن برکت در کنار ماهی که نشانه حیات است و سبزی که حکایت از برکت و زایش دارد، در بسیاری از خانواده‌های ایرانی در هر کجا که زندگی می کنند، مرسوم بوده و است. برخی از ایرانی ها مانند مردم زنجان ماهی را با رشته پلو یا زعفران پلو می خورند و برخی دیگر آن را در کنار کوکو یا خورش های محلی سرو می کنند.
رشته پلو

خوردن رشته پلو در مناطقی از ایران مانند آذربایجان، کرمانشاه و اراک رایج است. قدیمی ها با این باورند که با خوردن رشته پلو بهتر می توانند زمام امور را در سال جدید بدست بگیرند؛ ازاین‌رو این غذا را برای شب عید انتخاب کرده و طبخ می کردند. امروزه هنوز هم برخی از ایرانیان در شب عید آش رشته یا رشته پلو می پزند و ریشه این رسم به همان باور قدیمی برمی گردد. رشته پلو یکی از لذیذترین پلوهای مخلوط بوده و ترکیبی از رشته پلویی، کشمش پلویی، برنج و زعفران است.
کوکو سبزی

برخی از ایرانیان در گذشته برای شب عید کوکو سبزی درست می کردند و برخی هنوز در کنار سبزی پلو با ماهی، کوکو سبزی نیز می گذارند. قدیمی ها بر این باور بودند که با خوردن کوکو دیگر به دنبال اشیایی که در خانه تکانی گم شده اند نمی گردیم و به اصطلاح کو کو نمی کنیم؛ اما شاید استفاده از سبزی به عنوان نماد سبزی و طراوت در غذای شب عید نیز دلیل طبخ این غذا به عنوان غذای شب عید بوده است.
دلمه

پختن این غذا به عنوان غذای مخصوص شب عید در بین آذربایجانی ها رایج است. آن ها معتقدند با خوردن دلمه می توانند به آرزوهای خود در سال نو برسند. این دلمه با برگ های مو تهیه می شود و محتوای آن سبزیجات معطر، گوشت و برنجی است که برگ های مو به شکل زیبایی به دور آن پیچیده شده اند.
کوفته محلی

غذای مخصوص شب عید مردم استان چهارمحال بختیاری کوفته محلی است. این کوفته که با گوشت گوساله، برنج و سبزیجات معطر تهیه می شود، غذای محبوب مردم این استان و برخی از مردم کرمانشاه در شب عید است.
خورش سبزی

خورش سبزی در برخی از شهرهای ایران مخصوصا شهرهای ناحیه کوهستانی کشور غذای محبوب شب عید به شمار می رود. این دسته از ایرانیان معتقدند با خوردن خورش سبزی سال خوش و خرمی خواهند داشت.
ترشی تره با ماهی

مردم گیلان ماهی را در سفره شب عید خود دارند اما ترجیح می دهند آن را در کنار ترشی تره که یک غذای خوش طعم گیلانی است، میل کنند. این غذای خوشمزه با سبزی های معطر و مخصوص، سیر و تخم مرغ درست می شود و با کته و ماهی، سفره شب عید برخی از گیلانی ها را تشکیل می دهد.

سبزی پلو با ماهی و ته چین
مردم مازندران برای این شب ماهی شکم پر تهیه می کنند. این ماهی که با انواع و اقسام سبزی های معطر پر می شود، غذای بسیار خوشمزه ای است که در کنار ته چین و سبزی پلو در شب عید سرو می شود.
 
آبگوشت و کوفته

غذای محبوب شب عید در همدان نوعی آبگوشت و کوفته است؛ برای تهیه این کوفته از خرما، گردو، آلو، پیاز سرخ شده، ادویه های معطر و تخم مرغ استفاده می شود.
کلم پلو

این غذا در شیراز بسیار محبوبیت دارد، شیرازی ها برای شب عید کلم پلو درست می کنند و در طبخ این غذای بسیار لذیذ از برنج، کلم، کوفته قلقلی و سبزی های معطراستفاده می گردد.
قیمه نثار قزوین
قیمه نثار قزوینی یکی دیگر از غذا‌های سال نو است که با گوشت راسته گوسفند یا گاو، برنج، پیازداغ، خلال بادام، خلال پسته، خلال پوست پرتقال و زرشک درست می‌شود. ادویه مخصوص این غذا از ترکیب پودر گل سرخ، پودر دارچین، زیره سیاه، پودر زنجبیل، هل سبز، میخک و جوز هندی تشکیل شده است که نقش مهمی در طعم و مزه آن دارد.
سخن پایانی
غذا‌های محلی ایران تنوع زیادی دارند. از انواع آش و خورش گرفته تا پلو‌های مخلوط. هر منطقه ایران با توجه به آب و هوا و سبک زندگی، غذای محلی مخصوص خود را دارد. البته در دنیای امروزی که همه مواد غذایی تقریبا همه جا در دسترس است، غذا‌های محلی هم تقریبا همه جا تهیه می‌شوند.