علل بی ادبی نوجوانان چیست و چگونه با آنها برخورد کنیم؟
علل بی ادبی نوجوانان چیست و چگونه با آنها برخورد کنیم؟

هنگامی که بچه ها وارد دوره ی نوجوانی میشوند، به دلیل تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی، ممکن است رفتار های بی ادبانه و توهین آمیزی داشته باشند که این موضوع باعث ناراحتی و خشم خانواده ها می شود.

به گزارش سرویس وبگردی پاتوق من،  برخی از نوجوانان نسبت به والدین خود و همسالان سرکش هستند و رفتار های بی ادبانه ای از خود نشان می دهند. رفتار های برخی از نوجوانان به گونه ای است که خانواده ها نمی توانند آنان را کنترل کنند. نوجوانانی که از والدین خود اطاعت نمی کنند و از الفاظ زشت و رکیکی استفاده می کنند، والدین باید آنان را نزد مشاور و یا روانشناس ببرند تا با کمک و راهنمایی آنان بتوانند رفتار نوجوان را کنترل کنند.علت بی ادبی نوجوانان ممکن است فشار روحی و تحصیلی ، دوران بلوغ و یا دوستان ناباب باشد. نوجوانان همچنین به دلیل اینکه باید مسیر زندگی خود را در این دوران پیدا کنند و دیگر مشکلاتی که در این دوره نوجوان با آن دست و پنجه نرم کند می تواند از عوامل بروز رفتارهای مخرب نوجوان باشد.سرکشی ها و رفتار های بی ادبانه در همه ی نوجوانان دیده نمی شود. بسیاری از نوجوانان در این دوران به جای پرخاشگری و سرکشی ترجیح می دهند گوشه گیری کنند و مشکلات و ناراحتی های خود را بروز ندهند. چنین افرادی دچار افسردگی می شوند و حتما باید از مشاور و یا روانشناس کمک بگیرند.در برخی نوجوانان رفتار های مخرب و غلطشان تا پایان این دوره تمام می شود، اما برخی دیگر، تا دوران جوانی ادامه پیدا می کند. قطعا در افرادی که دوران نوجوانی سختی داشته اند. ادامه زندگی و حتی تشکیل خانواده و برقراری ارتباط با اجتماع نیز برای آن ها سخت خواهد بود و نیاز به روانشناس و یا مشاور خانواده در این افراد حس می شود. به همین دلیل به خانواده ها توصیه می شود که علت سرکشی و بی ادبی نوجوانان را بشناسند.تمامی رفتار های غلط و بی ادبانه ی نوجوانان دلیل دارد که ما در بخش قبلی به طور مختصر درباره ی این موضوع صحبت کردیم. اما اکنون می خواهیم درباره مهم ترین علت بروز رفتار های مخرب در نوجوانان را بیان کنیم. علت بی ادبی نوجوانان
علل بیولوژیکی و بی ادبی نوجوانمطالعات نشان می دهد که افزایش تستوسترون (هورمون پرخاشگری) باعث عصبانیت در نوجوانان می شود. کاهش قند خون یکی دیگر از دلایل بیولوژیکی پرخاشگری است.دلایل روانشناختی و بی ادبی نوجواندلایلی مانند افسردگی و احساس گناه از رایج ترین تغییرات خلقی در نوجوانان است. نوجوانان در اثر این مشکلات پرخاشگر می شوند. الگوهای شخصیتی نیز در ایجاد خشم و پرخاشگری موثر است.دلایل اجتماعی و بی ادبی نوجوانبسیاری از دلایل پرخاشگری در نوجوانان را می توان به چالش های زیست محیطی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی آنها در این دوره نسبت داد. اینها شامل تأثیر خانواده ، فقر و تحصیلات و تربیت در محیط خانواده است.استقلال عاطفی و بی ادبی نوجوانیکی از احساساتی که با بزرگ شدن در نوجوانان ریشه می دواند، کشف هویت فردی است. در واقع نوجوان به دنبال یافتن تعریفی واحد برای شخصیت خود است. او تمام تلاش خود را به کار می بندد تا این تعریف را به تنهایی و بدون در نظر گرفتن والدین خود، بدست آورد.در دوران نوجوانی، فرد آماده می شود تا خود را خارج از چارچوب های خانواده تعریف کند. این بدان معناست که نوجوان به دنبال ارزش ها و محدوده ای است که خود برای زندگی اش تعیین کرده باشد. به همین دلیل نوجوان به لحاظ احساسی خود را از خانواده رها شده می داند. در برخورد با نوجوان بی ادب در می یابیم؛ نوجوان به دنبال شکستن قوانین و قواعد موجود است.تا از این طریق چارچوب منحصر به فردی را برای خود ایجاد کند. زمانی که فرد به سن نوجوانی می رسد، نقاط ضعف و قوت والدین را به وضوح مشاهده کند.همین موضوع سبب می شود، والدین دیگر آن قدرت های برتر دوران کودکی زندگی نوجوان، نباشند.تغییر روابط و بی ادبی نوجوانبزرگ شدن کودک و ورود به عرصه نوجوانی تغییرات متعددی را در کانون خانواده به وجود می آورد.  نوجوان گستاخ امروز، همان کودک شیرین زبان دیروز است. والدین تصور می کنند، کودکی که تا دیروز برای انجام تمام امور خود به آنها وابسته بوده است، دیگر نیازی به آنها ندارد.همین تفکر، موجب تغییر تفکر والدین نیز می شود. نوجوانان در این مرحله والدین را در مقام یک بزرگسال مورد قضاوت قرار می دهند، چرا که خود را فردی بالغ و بی نیاز از والدین به حساب می آوردند.به همین دلیل، رفتار هایی که از جایگاه قدرت و از زبان مادرانه یا پدرانه نمود پیدا می کند، چندان برای نوجوانان شفاف و قابل درک نیست.
نحوه برخورد با نوجوان بی ادب۱- حفظ آرامشاولین اقدامی که باید در نحوه برخورد با نوجوان در پیش بگیرید، حفظ آرامش خود می باشد .در دومین اقدام سعی کنید با نوجوان خود به طور آرامش صحبت کنید. رفتارهای ناپسند از خودتان نشان ندهید و با خونسردی کامل با او به گفت و گو بپردازید. خشم و عصبانیت خود را کنترل کنید و اجازه بروز این رفتارها را به خودتان ندهید.۲- حفظ تمرکزممکن است هنگامی که با فرزند خود صحبت می کنید، رفتار هایی مانند غر زدن، عصبانی شدن و قهر کردن را بروز بدهد. شما نباید واکنش ناپسندی نسبت به رفتار او نشان بدهید، چرا که منجر به بروز دادن رفتار های مخرب تر و خطرناک تر می شود. به رفتار او توجه نکنید و صحبت های خود را با ملایمت ادامه دهید و به اتمام برسانید. نحوه ی برخورد شما به این شیوه به او می آموزد که رفتار او راهکار مناسبی برای استقلال طلبی و تعیین هویت فردی نیست.۳- به طور مختصر و مفید صحبت کنیدنوجوانان از نصیحت و سخنان طولانی مدت بدشان می آید و به همین خاطر شما نباید ساعت ها به نصیحت کردن و داستان سرایی بپردازید. سعی کنید به طور مختصر و مفید با گفتن چند جمله ی کوتاه و تاثیر گذار حرف های خودتان را بزنید و بحث را خاتمه دهید.شما می توانید از عبارت هایی مانند: از طرز حرف زدنت اصلا خوشم نمی آید و یا نحوه ی برخوردت با من اصلا درست نیست، استفاده کنید.۴- بحث را به اتمام برسانیدنوجوان خود باید بداند که در هنگام برقراری ارتباط با شما، بی ادبی و گستاخی نکند. در صورت چنین رفتاری از سوی نوجوان شما یا همسرتان باید با گفتن چنین جملاتی بحث را تمام کنید: این طرز برخورد اصلا برای من قابل قبول نمی باشد. هر زمان که تصمیم گرفتی در هنگام حرف زدن با من از الفاظ درست و مناسبی استفاده کنی، آن هنگام ادامه صحبت هایت را می شنوم.
۵- به فرزند خود هشدار دهید
نوجوان باید بداند در هنگام صحبت با شما چگونه برخورد کند. اگر در هنگام صحبت کردن از الفاظ زشت و رکیکی استفاده کرد و یا با عصبانیت و خشم با شما حرف بزند، شما باید به او هشدار بدهید که چنین رفتاری مناسب او نیست. و نحوه ی برخورد او بی جواب نخواهد ماند.به عنوان مثال، در صورتی که نوجوان در مقابل دوستان خود، با شما بی ادبانه رفتار می کند، قبل از آمدن دوستان و مهمان، او را از عواقب این رفتار آگاه کنید.به عنوان مثال بگویید که در صورتی که رفتار بی ادبانه ای از او سر بزند، فوراً تمام دوستانش را از منزل بیرون خواهید کرد.
برخورد اشتباه با نوجوان بی ادباگر با نوجوان بی ادب، برخورد اشتباهی کنیم باعث بدتر شدن و بی ادب تر شدن نوجوان می شود. چند نمونه از برخورد اشتباه با نوجوان بی ادب شامل موارد زیر می باشد:۱- به هیچ عنوان فرزندانتان را باهم مقایسه نکنید. مقایسه کردن باعث می شود تا نوجوان سرکش شود و همچنین رقابت ناسالمی با دیگران داشته باشد. شما نباید از جملاتی مثل، چرا مانند پسر همسایه نیستی، چرا مانند برادرت نیستی. با گفتن چنین جملاتی، نوجوان سرخورده می شود.۲- شما نباید نسبت به خواسته های مادی نوجوان بیش از حد اهمیت بدهید و هر چه را که بخواهد برایش فراهم کنید. با این کار شما فرزندی لوس و سرکش بار خواهید آورد. شما باید به او یاد دهید که خودش برای به دست آوردن چیز هایی که می خواهد باید تلاش کند و روی پای خودش بایستد.برخورد صحیح با نوجوان بی ادب۱- والدین باید بدانند که نوجوانشان وارد مرحله سختی شده است و در این دوره بلوغ شکل می گیرد. بنابراین باید نوجوان خود را درک کنند. در این مرحله هویت نوجوانان شکل می گیرد و اگر نوجوان از  والدین خود تحقیر و یا سرزنش شود، باعث می شود تا نوجوان از  آنها دور شود.۲- بهترین برخورد با نوجوان بی ادب این است که باید حس دوستی و صمیمیت را در او ایجاد کرد. سعی کنید با نوجوان خود دوست باشید تا نوجوان کمبود محبت نداشته باشد و همچنین باعث شود تا نوجوان از شما الگو برداری کند.۳- به نوجوان اجازه دهید تا جبران کند.چه زمانی باید از مشاور کمک بگیریم؟هنگامی که شما با استفاده از تمامی راهکار های موجود،نتوانستید برخورد گستاخانه و بی ادبانه ی فرزند خود را کنترل کنید، باید از یک روانشناس و یا مشاور کمک بگیرید.یک مشاور تمام رفتار و روحیات نوجوان لجباز را به خوبی می شناسد و درک می کند و راهنمایی او می تواند گره گشای این موضوع مهم باشد.شما می توانید قبل از مراجعه به روانشناس، این موضوع را ابتدا در خانوده مطرح کنید و روش هایی را برای بهبود شرایط فرزند خود انتخاب کنید و یا می توانید از دیگر والدینی که تجربه ای مشابه با تجربه شما دارند کمک بگیرید.سخن پایانیمرحله نوجوانی سخت ترین مرحله زندگی می باشد و به همین دلیل باید در نحوه ی برخورد با نوجوانان دقت بسیاری کرد تا بتوان نوجوان را در سپری کردن این دوره یاری کرد.
منبع : بیتوته