شناخت مزاج ها موضوعی است که اهمیت زیادی در سلامت جسم و روان ما در زندگی دارد؛ زیرا نوع مزاج در زمان شکلگیری جنین در ما نهادینه شده و تحت هیچ شرایطی قابل تغییر نیست.
به همین دلیل در این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا قصد داریم تا شما را با انواع مزاجهای موجود در انسانها آشنا کرده و توصیه های لازم در تغذیه و سلامتی را در اختیارتان بگذاریم.
معرفی انواع مزاج
سادهترین تقسیمبندی برای شناخت نوع مزاج، انواع مفرد و مرکب هستند. دسته مفردها شامل سرد، گرم، خشک و تر میشوند. این در حالی است که مزاجهای مرکب از سرد و خشک، سرد و تر، گرم و خشک و در نهایت گرم و تر بهوجود آمدهاند.
اما با توجه به اینکه دستهبندیهای مذکور جزئیات زیادی دارند، معمولا افراد به جز ۲ مزاج سرد و گرم با انواع دیگر هیچ آشنایی نداشته و همین موضوع ارتباط مستقیمی با بیماریها و عارضههایی که به آنها دچار میشوند دارد.
با ویژگیهای هر یک از مزاج ها آشنا شوید
زمانی که عبارت شناخت مزاج ها دکتر خیراندیش را در گوگل جستجو میکنید، با ۴ نوع مزاج سودایی، بلغمی، صفراوی و دموی روبهرو میشوید.
هر یک از این مزاجها دارای خصوصیات مختص به خود هستند که همین موضوع باعث شده تا هر کدام از موارد گفتهشده نیاز به رژیم غذایی خاص خود را داشته باشند. در ادامه به معرفی و بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
منظور از مزاج سودایی یا سرد و خشک چیست؟
کسانی که طبع سرد و خشکی دارند، در ظاهر دارای پوستی تیره و کمآب هستند. این افراد بهدلیل غلظت خون بالایی که دارند معمولا دچار گرفتگی عضلات و رفلاکس معده میشوند.
سرد مزاجها اغلب در فصل بهار شرایط جسمی و روحی بهتری نسبت به پاییز داشته و با اشتهای کاذب و لکههای پوستی که دارند، شناخته میشوند.
باید بگوییم که این افراد بهشدت نیاز به مزاج درمانی و ایجاد تغییرات اساسی در تغذیه و سبک زندگی خود دارند که در صورت غافلشدن از این موضوع به مشکلات روحی-روانی غیر قابل جبرانی مبتلا میشوند.
رژیم غذایی سودایی مزاجها
حال که با ویژگیهای ظاهری مزاج سودایی آشنا شدید، نوبت به رژیم غذایی میرسد که رعایت آنها برای این افراد واجب است.
کسانی که مزاج سرد دارند باید از خوردن فستفود، نوشابهها، سبزیجات سرد مثل بادمجان و لبنیات خودداری کنند؛ زیرا مصرف این مواد باعث میشود تا بیخوابی، نفخ معده، افسردگی و خشکی پوست آنها تشدید شود.
بهجای این خوراکیها توصیه میشود که به رژیم غذایی خود حلیم، کوکوهای گرم، گوشت گوسفند و انواع ماکیان را اضافه کنند.
با مزاج بلغمی یا سرد و تر آشنا شوید
افراد بلغمی به مقدار خیلی زیادی بزاق تولید میکنند و در فصل زمستان دچار انواع بیماریهای مختلف میشوند. باید اضافه کنیم که رفلاکس معده در این افراد بسیار شایع است.
پوست کسانی که مزاج سرد و تر دارند، لطیف و درخشان است. آنها بسیار سفید و نرم هستند و بهدلیل رطوبت زیادی که در پوستشان وجود دارد، دچار چروکهای زیر چشم میشوند.
همچنین خلاف آنچه در رابطه با سوداییها گفتیم، بسیار باحوصله هستند و همه کارهای خود را بهآرامی انجام میدهند. آهسته صحبتکردن نیز از دیگر ویژگیهای بلغمیها محسوب میشود.
رژیم غذایی بلغمی مزاج ها
خوردن ماست و دوغ، زیاد باب میل بلغمیها نیست. توصیه میشود که این افراد از مصرف بیش از حد برنج، لبنیات، انواع ترشی و مرکبات خودداری کنند. زیرا با خوردن آنها میزان رطوبت پوستشان افزایش پیدا کرده و دچار ادرارهای کمرنگ صبحگاهی و افت حافظه خواهند شد.
در عوض بهتر است که خوردن عسل، سکنجبین و کباب ماکیان را به رژیم غذایی خود اضافه کرده تا از نشانههایی مانند کاهش حافظه، دردهای مفصلی، نفخ شکم و سینوزیت در امان باشند.
معرفی مزاج صفراوی یا گرم و خشک و بررسی ویژگیهای آن
افراد دارای مزاج صفراوی معمولا پوست زردی دارند که این رنگ زرد در سفیدی چشم آنها نیز دیده میشود. معمولا مزهای که روی زبان و ته حلق خود احساس میکنند، تلخی بوده و عطش آنها به آب زیاد است.
نکته قابل توجه در رابطه با این افراد این است که خلاف اشتهای زیادی که دارند در اکثر مواقع لاغر میمانند و زود عصبانیشدن از دیگر ویژگیهایی است که در آنها دیده میشود.
حافظه عالی و بدن همیشه گرمی که دارند از نشانههای مزاج صفراوی است. این افراد همچنین در قدمزدن و صحبتکردن عجله دارند و بیشتر بیماریهای آنها در فصل تابستان رخ میدهد.
رژیم غذایی صفراوی مزاجها
بزرگترین نکتهای که در شناخت مزاج های بدن وجود دارد این است که اگر به نکات تغذیهای آنها توجه نشود، متاسفانه تکتک ویژگیهای خوب و بدی که در هر مزاج وجود دارد، تشدید خواهد شد.
بنابراین با توجه به اینکه صفراوی مزاجها نیز از این قاعده مستثنی نیستند، توجه داشته باشید که مصرف سیر و پیاز، بادمجان، ادویههای تند و گوشت قرمز برای این افراد خوب نیست.
علت این موضوع ارتباط مستقیمی با خشکتر شدن پوست آنها، افزایش ضربان قلب و استرسشان دارد. به همین دلیل توصیه میشود که سوپ مرغ، آش دوغ، خیار، شیربرنج و شربت آبلیمو به رژیم غذایی این افراد اضافه شود.
افرادی که مزاج دموی دارند، دارای چه خصوصیاتی هستند؟
معمولا افرادی که دچار پرخوابی و اضافه وزن بیش از حد هستند در دسته دموی مزاجها قرار میگیرند. پوست این افراد رو به قرمزی رفته و بیشتر اوقات اندام درشتی دارند.
خصوصیات اخلاقی دموی مزاجها در شجاعت، مدیریت عالی، اهل بگو بخند، اجتماعیبودن، زود فراموشکردن موضوعات جدید و دهاندرههای پیدرپی خلاصه میشود.
مزهای که این افراد روی زبان و ته حلق خود احساس میکنند، شیرینی است و آنها از ناحیه لثه دچار خونریزی میشوند. در نهایت اشاره کنیم که بیشتر عارضهها و اختلالات جسمی آنها در فصل بهار رخ میدهد.
رژیم غذایی دموی مزاجها
پیشنهاد میشود که دموی مزاجها بهجای مصرف گوشت قرمز، از گوشت ماهی و مرغ مصرف کنند. همچنین بهتر است که خوردن ادویههای تند را از رژیم غذایی خود حذف کرده و خیارشور و خرما نخورند.
خوب است نوشیدنیهایی مثل آب زرشک، شربت آبلیمو و آب خنک در اختیار این افراد قرار گیرد تا از پرخوابی بیش از حد، پرخوری و چاقی و در نهایت افزایش ضربان قلب در امان باشند.
تاثیر شناخت مزاج های مختلف در یک ازدواج موفق
با توجه به ویژگیهایی که از خصوصیات اخلاقی و ظاهری هر یک از مزاجها در اختیارتان قرار دادیم، حتما متوجه شدهاید که این موضوع تا چه اندازه روی کیفیت روابط زناشویی تاثیرگذار است.
به همین جهت زوجهایی که هنگام ازدواج، نسبت به شناخت طبعی که دارند اقدام میکنند، معمولا رابطهای پایدار و باکیفیت را خواهند ساخت.
علت این است که احتمال مزدوجشدن فردی که نیاز به اجتماعیبودن و رفتوآمد دارد، با کسی که گوشهگیری را ترجیح میدهد به حداقل رسیده و درک زوجین از یکدیگر بالاتر خواهد رفت.
شناخت انواع مزاج ها تا حدی در زندگی انسانها تاثیرگذار است که میتواند سلامت جسم، روابط و روان فرد را تا زمانی که زنده است، تضمین کند.
مزاجها معمولا در ۴ نوع سودایی، بلغمی، صفراوی و دموی وجود دارند که هر کدام از آنها تاثیرات اخلاقی، جسمی و شخصیتی خاصی در افراد ایجاد میکنند.
از این رو اگر بهدنبال افزایش کیفیت زندگی خود هم به لحاظ جسم و هم از نظر روانی هستید، بهتر است تا در اسرع وقت، نسبت به شناخت نوع مزاج خود اقدام کنید.