چای ماچا بخشی جدایی ناپذیر از فرهنگ ژاپن است و مراسم چانوی یکی از معروفترین مراسم چای در جهان است که در آن با اداب و رسوم خاصی چای ماچا را سرو میکنند.
به گزارش سرویس وبگردی پاتوق من ، از سالیان گذشته چین مهد بسیاری از انواع چایها از جمله چای سفید و سبز بوده است. چای ماچا نیز که از چایهای بسیار معروف آسیای شرقی است، خاستگاهی از سلسله تانگ در چین دارد و راهبان بودایی که به چین سفر کرده بودند، آن را به ژاپنیها معرفی کردند و به بخشی جدایی ناپذیر از فرهنگ ژاپن تبدیل شد. مراسم چانوی یکی از معروفترین مراسم چای در جهان است و در آن با اداب و رسوم خاصی چای ماچا را سرو میکنند.
چای ماچا چیست؟در واقع چای ماچا پودر سبز خوش بو و رنگی است که از برگهای چای سبز در آسیابهای گرانیتی خاصی پودر شده ویا بهصورت دستی در هاونگهای چوبی پودر میشوند تا کلرفیلهای آن از بین نروند و رنگ و خواص خود را حفظ کند. از دیگر مراقبتهایی که جهت کشت این محصول انجام میشود، پوشاندن درختان قبل از برداشت محصول است تا زیر سایه مصنوعی ایجاد شده، رنگ دانههای سبز روشن کلروفیل یا همان سبزینه که خاصیت دفع فلزات سنگین از بدن را دارند؛ ایجاد شوند. هم اکنون بهترین گیاهان چای در منطقه یوجی ژاپن پرورش داده میشوند تا محصول ماچا پدید آید.
خواص چای ماچاچای ماچا را میتوان یکی از غنیترین منابع آنتیاکسیدان نام برد. ماچا بهعلت وجود کاتچین وآمینو اسیدهای فراوان خود سوختوساز بدن را تقویت کرده، انرژی فرد را افزایش میدهد و با افزایش چربی سوزی باعث کاهش وزن فرد میشود. علاوهبر این، کاتچین موجود در ماچا، آنتی اکسیدانی است که خصوصیات ضدسرطانی مشهور این نوشیدنی محبوب را شکل میدهد؛ از این رو میتوان از این دمنوش گیاهی به عنوان چای لاغری و یا چای درمانی و یا ضد سرطان نیز نام برد و آن را جایگزین سایر نوشیدنیها ازجمله قهوه کرد. از سایر خواص مهم این چای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جلوگیری از پیری
سمزدایی از کبد و بهبود کبد چرب
کاهش استرس
تقویت کنندهی باکتریهای نوع خوب در روده
ضد التهاب
پایین نگه دارنده قند خون و آدرنالین.
مضرات چای ماچادر ارتباط با مضرات چای ماچا توصیه شده که زنان باردار، شیرده و کودکان چای ماچا مصرف نکنند. کافئین و گاهی اندکی سرب موجود در چای ماچا (به خصوص اگر محصول کشور چین باشد، نه ژاپن) برای این گروهها مضر است. علاوه بر این اگر به طور مرتب داروی خاصی مصرف میکنید، چای ماچا ممکن است تداخل دارویی داشته باشد، پس حتما با پزشک خود مشورت کنید. نوشیدن این چای میزان جذب آهن را کاهش میدهد بنابراین برای افراد مبتلا به کم خونی مناسب نیست.
طرز تهیه چای ماچاطرز تهیه چای ماچا خانگی نیازی به دم کردن ندارد. بهترین کار این است که ۱ تا چهار قاشق چایخوری چای ماچا را در ماگ یا فنجان بزرگ بریزید و با آب با دمای ۷۵ درجه سانتیگراد مخلوط کنید. بهتر است چای ماچا را با قاشق چوبی یا با همزنهای چوبی مخصوصی به شکل دورانی و سپس به شکل W هم بزنید. دقت کنید که به هیچ وجه روی چای ماچا آب جوش و داغ نریزید. چینیها و ژاپنیها از همزن مخصوص از جنس بامبو برای همزدن استفاده میکنند و آن را در یک کاسه مخصوص میل میکنند. اما بدون این دو هم میتوانید با قاشق چوبی چای ماچا را خوب هم بزنید.
به این چای شیر و بستنی هم میتوانید اضافه کنید و یا با استفاده از شیر داغ، لاته ماچا تهیه کنید. نکته مهم این است که ابتدا پودر را با کمی اب سرد به خوبی حل کنید تا به اصطلاح چای کف کند. در غیر این صورت پودر در درون نوشیدنی ته نشین میشود.
بهترین زمان مصرف چای ماچاصبح به جای قهوه ماچا بنوشید.
جایگزینی قهوه صبحگاهی با چای امری بی سابقه نیست و گزینههای زیادی وجود دارد. ماچا یکی از آن گزینهها است و بسیار یادآور یک اسپرسو است، با اندازه کوچک آن و فوم کرمای سبز روی آن. فقط سبز است، شکر نمیخورد و شیر نمیخورد. در نتیجه نوشیدن ماچا در صبح به جای قهوه، دچار ناراحتیهایی نمیشوید که اغلب با کافئین قهوه همراه است. این به این دلیل است که کافئین ماچا مانند سایر کافئینهای چای عمل میکند. با عنصری به نام L-theanine پیوند میخورد و با هم به عنوان یک کافئین آهسته آزاد کننده عمل میکند که به آرامی، اما پیوسته شما را بیدار میکند و شما را بیدار نگه میدارد.
همچنین کافئین کمتری در ماچا وجود دارد- حدود ۳۶ میلی گرم در یک وعده ۲ اونس در ۶۶ میلی لیتر، در مقابل ۶۰ تا ۹۰ میلی گرم یک لیوان اسپرسو (۱ اونس در ۳۳ میلی لیتر). شاید فکر کنید کافی نیست. در واقع اینطور است، زیرا ما اغلب تمایل به نوشیدن بیش از حد قهوه داریم و بدن ما به آن عادت میکند. یک دوز ملایم در صبح کافی است، به ندرت نیازی به مصرف آن به اندازه معمول وجود دارد. در نتیجه پیوند L-theanine با کافئین، فنجان ماچا شما به شما کمک میکند بهتر تمرکز کنید.
شما به طرز دلپذیری بیدار و هوشیار خواهید بود، حواستان تیزتر است، اما همچنان میتوانید روی یک چیز تمرکز کنید. آزاد شدن انرژی با ماچا کندتر است، اما در یک دوره زمانی طولانی تر. این بسیار شبیه نوشیدن چای سبز است، فقط غلیظ تر.
ماچا را در طول روز بنوشیدزمان دیگری برای نوشیدن ماچا میتواند جایی درست بعد از ناهار باشد. این به این دلیل است که میتوانید هم بر رخوت بعد از ظهر غلبه کنید و هم کمی به هضم غذا کمک کنید. اگر بعد از غذا ماچا مینوشید، ممکن است به هضم بهتر غذا کمک کند. نوشیدن آن در زمان استراحت ناهار به این معنی است که ممکن است در حوالی ساعت ۲ تا ۳ بعد از ظهر که همه همیشه کمی خواب آلود و تنبل هستند، خسته نباشید. همان مزایای انرژی و تمرکز مانند صبح است، اگرچه ممکن است کمی کسل کننده باشد، زیرا غذا باعث میشود کارها کندتر پیش برود. اگر دوست دارید میتوانید حدود یک ساعت بعد از غذا یک فنجان ماچا بنوشید، بنابراین تداخل بسیار کمی وجود دارد. اما، مطمئن شوید که ماچا واقعی را دریافت کرده اید.
ماچا لاته به دلیل شکر و شیر اضافه شده تأثیر بسیار کمتری خواهد داشت. اگر به کافئین حساس هستید یا برنامه بسیار فشردهای دارید و باید بتوانید زود بخوابید و سریع بخوابید، ماچا را خیلی نزدیک به زمان خواب ننوشید. این به این معنی است که حداقل ۵ ساعت بین ماچا خود و زمانی که به خواب میروید فاصله داشته باشید. هنگامی که کافئین با ال تیانین پیوند برقرار میکند، برای افراد تنها در جریان خون باقی میماند و به این ترتیب، اگر برنامه خوابتان ثابت است، باید چند ساعت اجازه دهید تا از بین برود.
برای اثربخشی بیشتر، قبل از غذا ماچا بنوشیداگر به دنبال مزایای سلامتی هستید، احتمالاً باید قبل از غذا ماچا بنوشید. نه کاملاً با معده خالی، زیرا ممکن است زمان بدی به شما بدهد. برخی افراد با معده خالی به کافئین حساس هستند و همچنین نمیتوانند با معده خالی قهوه بنوشند. خب ماچا کمی اسیدیتر از قهوه است و قطعا قابضتر است؛ بنابراین اگر ماچا اولین چیزی است که مینوشید، باید یک لقمه کوچک بخورید. نه غذای زیاد، در غیر این صورت آنتی اکسیدانها و مواد مغذی برای عبور از کربوهیدراتها و چربیهای احتمالی در وعده غذایی مشکل خواهند داشت.
به نظر می رسد بهترین زمان برای نوشیدن ماچا به دلیل فواید سلامتی آن بین وعدههای غذایی است؛ بنابراین چند ساعت بعد از صبحانه یا بعد از ناهار. یا هر دو. اما نزدیک به زمان شام نیست، زیرا کافئین ممکن است بر خواب شما تأثیر بگذارد و شما را بیدار نگه دارد.
برای افزایش انرژی قبل از تمرین ماچا بنوشیداگر اغلب به باشگاه میروید، شاید نوشیدن ماچا قبل از تمرین ایده خوبی باشد. این به این دلیل است که کافئین موجود در ماچا، به همان اندازه که کم است و با L-theanine پیوند دارد، ممکن است به شما کمک کند تمرکز کنید و تمرینات خود را بهتر انجام دهید. نه تنها این، بلکه نشان داده شده است که کافئین به چربی سوزی کمک میکند. شما آن را در فهرست مواد تشکیل دهنده بسیاری از مکملهای بهداشتی مانند کپسولهای چای سبز یا موارد مشابه خواهید یافت؛ بنابراین اگر سوزاندن کالری، کارآمدتر بودن یا ماندگاری بیشتر در باشگاه چیزی است که به دنبال آن هستید، به ماچا فکر کنید. ممکن است آن چیزی باشد که شما نیاز دارید؛ و از آنجایی که در چنین وعده کوچکی (حدود ۲ اونس / ۶۶ میلی لیتر) عرضه میشود، اگر به معده خالی نیاز دارید (مانند تمرینات هوازی، روز شکم یا برخی تمرینات پا) با تمرین شما تداخلی ایجاد نمیکند.
آیا نوشیدن ماچا در شب خوب است؟این واقعاً بستگی به این دارد که قصد دارید در شب چه کاری انجام دهید. اگر در شیفت شب کار میکنید، حتماً ماچا بنوشید، همانطور که برای بیدار نگه داشتن خود قهوه نیز مینوشید. اما اگر قصد خوابیدن دارید، ماچا ننوشید. حتی با وجود اینکه دوز کمتری کافئین نسبت به یک اسپرسو دارد (تقریباً نصف کافئین)، همچنان شما را برای چند ساعت بیدار نگه میدارد. برخی افراد تحمل بالایی نسبت به کافئین دارند، بنابراین نوشیدن ماچا در شب یا درست قبل از خواب برای آنها مشکلی ایجاد نمیکند. اما اگر میدانید که به کافئین حساس هستید، شاید ماچا را رها کنید و قبل از خواب به خوردن چای بروید.
تاثیر چای ماچا در فشار خونچای ماچا خواص فراوانی دارد، اما یکی از مهمترین خواص چای ماچا که افراد از آن بهره میبرند، تاثیر آن در فشار خون است. ارتباط چای ماچا و فشار خون به دلیل وجود تیانین در آن، از دیرباز به اثبات رسیده است و از آنجایی که بسیاری از افراد بهخصوص در سنین بالا به فشار خون دچار میشوند، با نوشیدن چای ماچا آن را کنترل میکنند.دیگر خواص چای ماچا شامل موارد زیر است:
کاهش کلسترول خون: چای ماچا میتواند سطح کلسترول بد خون را کاهش دهد و به همین دلیل در کنترل سطح کلسترول در خون نقش دارد.
انرژیزایی: چای ماچا میتواند سطح انرژی بدن را افزایش بدهد و این به دلیل وجود کافئین در این نوشیدنی پرطرفدار است.
بهبود عملکرد مغز: چای ماچا میتواند ترشح سروتونین و دوپامین، که مسئول حس خوب و شادی هستند را تحریک نماید و درنتیجه سبب افزایش سلامت و بهبود عملکرد مغز میشود.
بهبود مشکلات بینایی: یکی از خواص چای ماچا تاثیر آن بر روی چشم است. وجود کاتچین در چای ماچا، که یک آنتیاکسیدان طبیعی است، به سلامت چشم کمک میکند و میتواند با آب سیاه نیز مبارزه کند؛ بنابراین چای ماچا بر روی بینایی و رفع مشکلات چشم تاثیر زیادی دارد.
کاهش التهاب: چای ماچا سرشار از آنتیاکسیدان است و به همین دلیل خاصیت ضدالتهابی قوی دارد. به همین دلیل میتواند در درمان بیماریهایی همچون آرتروز مفید باشد. همچنین چای ماچا همچون سایر انواع چای دارای پلی فنل است.
مبارزه با رادیکالهای آزاد: به دلیل وجود آنتیاکسیدان، میتواند با استرس اکسیداتیو مبارزه کند و مانع از ایجاد بدخیمی و سرطان در بدن شود. همچنین در جلوگیری از بروز بیماریهایی همچون پارکینسون و آلزایمر نقش موثری دارد. میتوان با چای ماچا ماسک صورت تهیه کرد و از خاصیت آنتیاکسیدانی آن برای سلامت پوست استفاده کرد.
همچنین چای ماچا در سلامتی قلب و عروق، کاهش مشکلات دهان و دندان و سلامتی پوست بسیار مفید است.
چای ماچا برای لاغریمهمترین خاصیت چای ماچا که سبب شده طرفداران زیادی پیدا کند؛ تاثیر چای ماچا برای لاغری است. چای ماچا با خاصیت چربی سوزی خود، میتواند به مرور زمان در کاهش وزن و لاغری افراد نقش داشته باشد و از این نظر مشابه چای سبز عمل میکند. اما نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که نمیتوان تنها به دلیل مصرف چای ماچا، توقع داشت، کاهش وزن زیادی اتفاق بیفتد؛ بلکه باید در کنار یک رژیم غذایی اصولی و تحرک کافی، برای لاغری هدف گذاری کرد؛ بنابراین میتوانید در کنار استفاده از خواص چای ماچا برای لاغری، از یک مشاور تغذیه حرفهای، برای دریافت رژیم لاغری سریع کمک بگیرید تا مطمئن باشید بدن شما با وجود اینکه شروع به چربی سوزی و کاهش وزن میکند، با کمبود مواد مغذی روبهرو نمیشود.