خواص سنجد، به گونهای میباشد که به عنوان یکی از مواد غذایی مقوی و خوش طعم به حساب میآید که نیاکان ما از دیر زمان استفاده از آن را توصیه میکردند.
به گزارش سرویس وبگردی پاتوق منشاید بسیاری از ما با شنیدن اسم سنجد، به یاد سفره های هفت سین زیبای عید نوروز بیفتیم.
اگر سنجد را فقط با عنوان خوراکی یاد می کنید، باید بگوییم که بی شک در اشتباهید! چرا که نه تنها از این میوه کوچک شیرین، بلکه از هسته، گل و همچنین برگهای درخت سنجد در صنایع بزرگی مانند صنایعی همانند: دارویی، آرایشی و بهداشتی و البته صنعت ساخت عطر مورد استفاده قرار می گیرد.
این متن را به معرفی خواص سنجد، اختصاص داده ایم و اطمینان داریم که شما هم با خواندن این همه خواص اعجاب انگیز از این میوه خشک و کوچک، شگفت زده خواهید شد؛ با ما همراه باشید.
فواید سنجد
انواع درخت سنجد در ایران:
سنجد یا همان Elaeagnus Angustifolia بر خلاف ظاهر ساده ای که دارد، میوه ای جادویی ست که خواص بسیاری را برای آن برشمرده اند. سنجدها سه فرم مختلف دارند که هر یک در مناطق مختلف جهان رشد میکنند و در تمام گونه ها فواید سنجد، به صورت یکسان گزارش شده است.
ما اغلب نوع سنجد هلاگنوس آن را استفاده میکنیم که نه تنها شیرین بلکه درشت می باشد و حاصل از درختی با برگ هایی پهن است.
در ادامه در دسته بندیهای مجزا به بررسی ویتامینها، خاصیت سنجد، و تاثیراتی که بر سلامت بدن میگذارد، میپردازیم.
ارزش غذایی سنجد:
سنجد در طب سنتی به عنوان یکی از داروهای پر خاصیت استفادههای بی شماری دارد. قبل از بررسی خواص سنجد، بهتر است به مواد مغذی و ارزش های غذایی که در سنجد وجود دارد اشاره کنیم که درک این همه خواص از این میوه برای شما نیز ساده تر باشد.
فواید سنجد و ویتامین A:
ویتامین A گونه ای ویتامین می باشد که در چربی نقش محلول را بازی می کند که خواص بسیاری برای بدن دارد. از جمله مزایای این ویتامین محافظت از پوست، مو و مخاط است. ویتامین A موجود در سنجد در بهبود راندمان سیستم ایمنی، تشکیل و مستحکم شدن استخوانها، باروری و بزرگ شدن جنین بسیار با اهمیت می باشد.
ویتامین A موجود در این میوه با خاصیت سنجد، همراه می شود تا در سلامت چشم و بینایی یک عامل تقویت کننده شناخته شود. خوشبختانه این ویتامین در سنجد به وفور یافت می شود، همچنین جلوگیری از مشکلات معده و التهابات روده و انواع سرطانها یکی دیگر از وظایف این ویتامین است.
آشنایی با ویتامین های گروه B در خواص سنجد:
یکی دیگر از خاصیت های سنجد، وجود ویتامین ب میباشد. ویتامین های ب نوعی ویتامین محلول در آب هستند که برای سلامت بدن به خصوص سیستم عصبی بسیار با اهمیت تلقی میشوند. ویتامین B1 یا تیامین جهت تقویت حافظه و سیستم عصبی، همچنین پیشگیری از اختلال در کارایی سلول های عصبی که باعث بی حسی دست و پا و… میشوند، مورد نیاز است.
ویتامینB2 یا ریبوفلاوین نیز برای رشد و عملکرد بدون نقص سلولهای خون و مغز نقشی حیاتی را ایفا میکند. این ویتامین نه تنها برای سلامت مخاط معده و روده، بلکه برای زیبایی و شفافیت پوست نیز با اهمیت است.
ویتامین B6 به عنوان یکی دیگر از فواید سنجد، شناخته می شود که مانند سایر ویتامینهای این گروه در رشد مغز و سیستم عصبی و همینطور سیستم ایمنی و سوخت و ساز بدن نقش دارد. این ویتامین در از بین بردن علائم سندروم پیش از قاعدگی و همینطور کاهش حالت تهوع اهمیت بالایی دارد.
ارتباط ویتامین C با خاصیت سنجد:
شاید عجیب باشد اما از خواص سنجد، به وجود ویتامین C می شود اشاره کرد که با مصرف آن پوستی لطیف خواهید داشت. تقریبا همه ما با مهمترین خاصیت ویتامین C یعنی تقویت سیستم ایمنی بدن آشنا هستیم. با استفاده از این ویتامین فشار خون شما کاهش یافته که بدین وسیله از بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری به عمل میآید. رشد مو و ناخن، جلوگیری از کمبود آهن و… نیز از آثار مثبت این ویتامین بر بدن هستند.
ویتامین E موجود در خواص سنجد:
این ویتامین یکی از مواد مفید و موثر برای داشتن یک قلب سالم و همچنین تضمین کننده سلامتی پوست و مو است. سنجد با داشتن مقادیر زیادی ویتامین E در زیبایی و لطافت پوست ایفای نقش میکند.
بتاکاروتن، فیبر،کلسیم، پروتئین، انواع آنتی اکسیدان، مواد معدنی، امگا ۳، ۶ و ۹ از جمله مواد مغذی دیگری هستند که در این میوه یافت میشوند و به عنوان خاصیت سنجد، می شناسند.
خواص سنجد برای زیبایی:
یکی از مهمترین خواص سنجد، تاثیری است که بر زیبایی فرد می گذارد و علم به این موضوع باعث شده است که از شرکت های تولید کننده لوازم آرایشی و بهداشتی پوست و مو به استفاده از این ماده روی بیاورند. در ادامه به بخشی از این موارد اشاره میکنیم.
سنجد با داشتن مقادیر زیادی ویتامین C و آنتی اکسیدان، سنتز کلاژن در بدن را تحریک میکند که این موضوع باعث جلوگیری از ایجاد چین و چروک در پوست میشود.
استفاده از جوشانده برگ این گیاه سنجد در ترکیب با روغن زیتون، باعث تحریک رشد مو، جلوگیری از ریزش مو و توقف خارش کف سر میشود.
از فواید سنجد، می توان به ویتامین های موجود در آن اشاره کرد که باعث جوانی و براق شدن پوست میشوند.
از گل درخت سنجد نیز برای رشد مو استفاده میشود. به این صورت که روغن گرفته شده از گل این گیاه را به کف سر مالش میدهند و این کار سرعت افزایش مو را بیشتر میکند.
اگر تا به حال از یکی از محصولات مراقبت از پوست و مو با عصاره سنجد استفاده نکرده اید، امتحان کردن آن را به شما پیشنهاد میکنیم چرا که خواص سنجد، در عصاره ی آن نیز وجود دارد.
خواص سنجد برای سیستم گوارش:
یکی از مهمترین استفاده های این میوه برای درمان سیستم گوارشی است. این ماده مقوی به دلیل ویژگی ای که دارد از اسهال جلوگیری میکند و همچنین نفخ را از بین میبرد. یکی دیگر از فواید سنجد، ویژگی ضد التهاب بودن آن در نواحی روده و معده می باشد.
البته باید توجه داشت که علی رغم این خواص، مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث ایجاد یبوست، عفونت در روده یا حتی مشکلات سیستم گوارش و هاضمه شود. جوشانده برگ سنجد علاوه بر میوه آن ویژگی های زیادی دارد که برای درمان بیرون روی خردسالان پیشنهاد می شود.
افرادی که غلبه صفرا دارند، معمولا صبح ها احساس تهوع زیادی دارند و همین موضوع باعث ناراحتی آنها میشود. در اینجا نیز یکی دیگر از خواص سنجد، به این افراد کمک می کند تا معده آنها بهبود یابد و در نتیجه صفرا از بین برود.
خواص سنجد در استحکام غضروف و استخوانها و جلوگیری از درد مفاصل:
سنجد، دارای خواص دارویی با داشتن کلسیم و ویتامین های کا و ث ماده ای بسیار مفید برای مشکلات استخوان مانند درد، نرمی استخوان و پوک شدن استخوان آن می باشد. همچنین برای داشتن غضروفهایی سالم نیز از خاصیت سنجد، استفاده میشود.
باید توجه داشته باشید که برای این مشکلات بهتر است سنجد را به همراه هسته آن کاملا پودر کرده و به همراه شیر و عسل به صورت ناشتا میل کنید. بعد از چند روز استفاده مداوم از این ماده غذایی بدون شک متوجه آثار مثبت آن بر درد مفاصل و زانوهای خود خواهید شد.
خواص سنجد برای بانوان باردار:
مصرف سنجد به دلیل قوی بودن و غنی بودن از ویتامینها و آنتی اکسیدانها در دوران بارداری بسیار توصیه میشود. در ادامه دلایل این توصیه را برای شما بر خواهیم شمرد:
خواص سنجد در ساخت استخوان:
اولین و مهمترین دلیلی که بانوان باردار را مجاب به استفاده از سنجد در طول دوران بارداری میکند، سرشار بودن این ماده از Ca است. کلسیم به جلوگیری از پوکی استخوان در این بانوان کمک میکند و در موازات با آن به مراحل تشکیل استخوانهای جنین، سرعت و کیفیت بالاتری میبخشد.
تقویت سیستم ایمنی:
همانطور که میدانید ویتامین C نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه جلوگیری از مبتلا شدن به بیماریهایی مانند آنفلوانزا و سرما خوردگی دارد. این خاصیت سنجد، است که با داشتن مقادیر زیادی از این ویتامین، بدن مادران باردار را در مقابل این نوع بیماریها مقاومتر میکند.
کاهش فشار خون:
یکی از معضلاتی که ممکن است برای بانوان باردار چالش ایجاد کند، فشار خون بالا در طی دوره حاملگی است. سنجد با داشتن فلاونوئیدها و آلکالوئیدها، از بالا رفتن فشار خون جلوگیری به عمل میآورد.
جلوگیری از بالا رفتن قند:
دیابت بارداری نیز یکی از مسائلی است که بسیاری از بانوان باردار را درگیر میکند. با دانستن یکی دیگر از فواید سنجد، آن را به جای قند میتوان استفاده کرد تا حدودی از به وجود آمدن دیابت جلوگیری کرد.
خواص سنجد، همان طور که گفته شد به مادران باردار کمک کننده است چرا که در این دوران باید از مواد غذایی مفید استفاده کرد، سنجد به عنوان یکی از مهمترین مواد غذایی این دوران معرفی شده است. در عین حال مانند هر ماده غذایی دیگری، استفاده بیش از حد ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد.
فواید سنجد بر سلامت بانوان:
بسیاری از مشکلات هورمونی و اختلالات جنسی بانوان با میوه، برگ درخت یا حتی گل سنجد قابل کنترل و درمان هستند. برای مثال جوشانده برگ در ترکیب با میوه آن یا به تنهایی با کمک گرفتن از خاصیت سنجد، قادر است اختلالات و مشکلاتی از قبیل ناتوانی های جنسی یا اضطراب در رابطه را تا حد زیادی کنترل کند. همچنین استفاده از اسانس گل آن و حتی بوییدن آن نیز تاثیری مشابه خوردن جوشانده را در بانوان ایجاد میکند.
به غیر از این خواص سنجد، برای ایجاد تعادل در هورمونها نیز کمک کننده است، چرا که خونریزی بیش از حد در دوران قاعدگی که منجر به ضعف جسمی میشود را کنترل میکند.
تاثیر سنجد بر سرما خوردگی:
از دیگر خواص سنجد، مفید بودن آن در درمان سرماخوردگی می باشد. می دانیم که مهمترین ویتامین برای جلوگیری از سرماخوردگی یا درمان آن ویتامین C می باشد. سنجد با داشتن مقادیر زیادی از این ویتامین سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و به عنوان داروی پیشگیری و درمان موثری برای آنفلوآنزا، گلودرد و حتی سرفه استفاده میشود. همچنین بهتر است بدانید که عصاره این گیاه نیز در درمان تب نیز کاربرد بسیاری دارد.
خاصیت سنجد و درمان زخم ها:
یکی از درمان های گیاهی مهم که برای بهبود زخم استفاده میشود، درمان با عصاره سنجد است. میوه سنجد با خاصیت ضد قارچ و ضد عفونت خود از التهاب و وخیمتر شدن وضعیت زخمها جلوگیری میکند. چرا که خاصیت سنجد، حتی در عصاره این میوه نه تنها به جلوگیری از عفونت زخم کمک میکند، بلکه باعث بهبود سریع زخم ها و بهبود سریع آنها میشود.
خواص سنجد برای کودکان:
سنجدبا مزاج کودکان سازگاری بسیار دارد زیرا اطفال دارای حرارت زیاد مزاجی هستند، به جای تنقلات بی ارزش و مضر، به کودکان سنجد دهید. سنجد با دارا بودن کلیسیم بسیار، باعث تقویت و بهبود رشد استخوانها می شود. یکی دیگر از فواید سنجد برای نوزادان، کمک به تقویت مغز و هوش آنها است.بنابراین مصرف روزانه ۲۰ تا ۵۰ عدد سنجد توسط کودکان، بسیار مفید است .علاوه بر آن ، ویتامین C موجود در سنجد باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان می شود.
رفع استرس و ایجاد آرامش:
شاید برایتان جالب باشد که بدانید خواص سنجد، در برگ این میوه نیز وجود دارد. مصرف عصاره برگ این گیاه سنجد با مهار رادیکال های آزاد، شما را در برابر ترشح هورمونهایی که مسئول ایجاد استرس در بدن هستند، محافظت خواهد کرد. مطالعات نشان میدهند که خوردن سنجد به آرامش اعصاب و عضلات کمک کرده و مانند داروی آرام بخش عمل میکند.
آیا فواید سنجد تومور و سرطان را درمان می کنند؟
خاصیت سنجد، در درمان سرطان نیز کمک کننده هستند. تومورها و سرطانها، بهخاطر رشد بدون برنامه سلولهای بدن هستند که به دلایل مختلفی به وجود میآیند. خوردن سنجد به دلیل غنی بودن از ویتامین هایی همچون ویتامین B، امگا۳ و آنتی اکسیدانها با کمک به سلامت بدن از چنین اتفاقاتی جلوگیری میکند.
نحوه بهره مندی از خواص سنجد:
سنجد نه تنها به عنوان یک خوراکی خوشمزه و مفید، بلکه به عنوان دارویی گیاهی نیز مورد استفاده قرار میگیرد چرا که خواص سنجد، درمانگر مریضی ها می باشد. به همین علت لازم دانستیم در این مقاله نحوه صحیح استفاده از آن را برای دستیابی به بهترین نتیجه بیان کنیم:
یکی از ساده ترین روش های استفاده از ویتامین ها و مواد مغذی در سنجد این است که روزانه تعداد مشخصی از آن را (از ۲۰ تا ۵۰ عدد) به عنوان میان وعده میل کنید.
بهترین و موثرترین روش استفاده از سنجد، این است که آن را به همراه هسته در آسیابی قوی ریخته و پودر کنید. میتوانید در هر روز به مقدار ۱ تا ۳ قاشق از این پودر را با شیر مخلوط کرده و به همراه عسل یا بدون آن میل کنید. در این روش نیز از فواید سنجد، بهره مند خواهید شد.
استفاده از جوشانده برگ درخت یا عرق و عصاره گل سنجد نیز در گیاه درمانی متداول است.
سنجد پختهشده در روغن زیتون، درد مفاصل و خارش پوست را درمان میکند و برای رشد مو مفید است.
خواص پودر سنجد
پودر سنجد دارای مواد مغذی و ویتامین های فراوان مثل ویتامین k، ویتامین c ، غنی از کلیسیم و آنتی اکسیدان های طبیعی بسیاری است. پودر سنجد دارای خواص بسیار زیادی است که درمان آرتروز، روماتیسم و پوکی استخوان که چهارمین عامل مرگ و میر در جهان است ، مهمترین خاصیت آن است . همچنینسنجد برای ترمیم شکستگی و ترک استخوان،نیز تاثیر بسیاری دارد.
پودر سنجد با شیر چاق کننده است
یکی از خواص پودر سنجد کمک به چاقی صورت است. در رژیمهای کاهش وزن افراد با چالش لاغری صورت مواجه میشوند.بسیاری از افراد از لاغری صورت خود ناراضی هستند و بر این باورند که از زیبایی آنها کاسته شدهاست.
یکی از مواد غذایی گیاهی که میتواند موجب چاقی صورت شود، پودر سنجد است.
برای بهره مندی از این خاصیت پودر سنجد میتوانید به صورت موضعی از این پودر برای صورت استفاده کنید
و به کمک آن به پر شدن گونه و سایر قسمتهای صورت شده و در نهایت چهره شما مجددا زیبایی و جذابیت خود را بدست بیاورد.
طریقه مصرف پودر سنجد برای چاقی صورت
ابتدا باید پودر سنجد را تهیه کنیم. برای تهیه پودر سنجد، میوه سنجد تازه را به صورت کامل(با پوست و هسته) آسیاب میکنیم
یا از پودر سنجد آماده که نام آن سویق سنجد است میتوانیم استفاده کنیم.
به مقدار ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری از سویق سنجد را با یک لیوان شیرتازه پر چرب مخلوط میکنیم
و برای شیرین کردن آن میتوان از یک قاشق غذاخوری عسل استفاده کنیم.
از این ترکیب میتوانیم به صورت میانوعده و یا هر روز صبح ناشتا استفاده کنیم.
سنجد علاوه بر چاقی صورت برای چاقی تمام بدن و کمک به افزایش وزن فوری نیز مفید است.
روش تهیه پودر سنجد و نحوه مصرف آن
برای تهیه پودر سنجد بهتر است از پوست و گوشت و هسته آن استفاده شود . تعدادی سنجد را به وسیله آسیاب برقی به صورت پودر تهیه کنید . روزانه یک قاشق غذاخوری از پدر را در یک لیوان شیر مخلوط کرده و با اضافه کردن کمی عسل آن را شیرین کنید ، سپس به عنوان یک میان وعده و یا قبل از خواب شبانه آن را میل کنید . این ترکیب تاثیر فوق العاده ای در درمان پوکی استخوان و درد مفاصل به ویژه در مفاصل زانو دارد. برای درمان سریعتر ، به مدت ۱۵ روز مداوم ، به صورت ناشتا این ترکیب را میل کنید .هسته سنجد در درمان التهاب های حاد و مزمن ، ساخت غضروف و درمان آرتروز بسیار مفید است .به همین علت بهتر است به همراه پوست و گوشت میوه سنجد آسیاب شود.
خواص عصاره گل سنجد
عصاره و یا عرق گل سنجد برای باز کردن گرفتگی ها، رفع گاز و نفخ معده ، درمان استسقا و یرقان نافع است. این عرق گیاهی موجب تقویت معده و کبد می شود. همچنین برای درمان بیماری های دماغی مانند فلج و کزاز مفید است. عرق گل سنجد برای قلب و زخم های ریوی و تنگی نفس مفید می باشد . علاوه بر آن برای درمان نازایی و ناتوانایی جنسی در زنان موثر است.
مالیدن عرق گل سنجد بر روی سر موجب افزایش رشد مو می شود
در هند از روغن هسته سنجد برای تهیه لعوق یا شربت غلیظی استفاده می شود که در التهاب غشاهای مخاطی همراه با ترشح همانند انواع زکام و عفونتهای برونشی، مصرف کنند.
در اسپانیابرای برطرف کردن تب مهلک و خطرناک از شیره گل سنجد استفاده می شود.
بیشتر بخوانید:احتیاط در مصرف چند ماده غذایی
عوارض مصرف سنجد
سنجد نیز مانند هر خوراکی دیگری دارای عوارض می باشد. مثلا مصرف سنجد ممکن است موجب یبوست، حصبه، سو هاضمه، عفونت روده ای و آمبولی می شود. به همین دلیل افرادی که دچار این عوارض می شوند باید با نظر پزشک سنجد مصرف کنند.
منابع : گلدنهال،نمناک،تسنیم،فال و خواب
توضیحات دکتر کرد افشاری متخصص طب سنتی درباره سنجد
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی