به گزارش سرویس وبگردی پاتوق من، سکوت سبب نجات از بسیارى از گناهان مى شود، درنتیجه کلید ورود به بهشت است. چنان که در حدیثى از پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله) مى خوانیم که مردى نزد آن حضرت آمد (و طالب سعادت و نجات بود) پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند: آیا تو را به چیزى راهنمایى کنم که خدا به وسیله آن تو را وارد بهشت مى سازد؟ عرض کرد: آرى اى رسول خدا! پیامبر (صلی الله علیه و آله) دستور به انفاق و یارى مظلوم و کمک ازطریق مشورت داد، و بعد فرمودند: «فَاصْمُتْ لِسانَکَ اِلاَّ مِنْ خَیْرٍ؛ سکوت اختیار کن جز از نیکى ها» و در پایان افزودند: «هرگاه یکى از این صفات در تو باشد، تو را به سوى بهشت مى برد». {۱}
شرح حدیث:امام على (علیه السلام) فرمودند: «بسیار خاموشى برگزین تا فکرت زیاد شود و عقلت نورانى گردد و مردم از دست تو سالم بمانند». {۲}
امام کاظم علیه السلام فرمودند: دَلِیلُ الْعَاقِلِ التَّفَکُّرُ وَدَلِیلُ التَّفَکُّرِ اَلصَّمْتُ. نشانه عاقل، فکر کردن و نشانه فکر کردن، سکوت است.بحارالانوار، ج ۷۸، ص ۳۰۰.
سکوت پسندیده و ناپسندبه این نکته مهم باید توجّه کرد که آنچه درباره اهمّیت سکوت و آثار مثبت آن ذکر شد، به این معنا نیست که سخن گفتن همه جا مذموم و ناپسند است، بلکه مبناى ستایش سکوت در آیات و روایات، بازداشتن انسان از پرگویى و سخنان بیهوده است وگرنه در بسیارى از موارد، سخن گفتن واجب و سکوت کردن حرام است.بسیارى از عبادات، مثل نماز، تلاوت قرآن و اذکار به وسیله زبان انجام مى شود، امر به معروف و نهى از منکر، تعلیم علوم دینى، و ارشاد جاهل با زبان است؛ لذا سکوت و سخن گفتن هرکدام جایى و مقامى دارد و هریک داراى جنبه هاى مثبت و منفى است که باید جنبه هاى مثبت آن را گرفت و جنبه هاى منفى آن را رها کرد. {۳}سخنى از امام سجّاد (علیه السلام)شخصى از آن حضرت پرسید: سخن گفتن افضل است یا سکوت؟امام (علیه السلام) در جواب فرمودند: «لِکُلِّ واحِـدٍ مِنْهُـما آفاتٌ فَاِذا سَـلِما مِنَ الاْفاتِ فَـالْکَلامُ اَفْضَـلُ مِنَ السُّـکُوتِ. قِیْلَ کَیْفَ ذلِکَ یَا بْنَ رَسُـولِ اللّهِ (علیه السلام)؟ قالَ: لِأَنَّ اللّهَ عَـزَّوَجَلَّ مـا بَعَثَ اْلاَنْبِیـاءَ وَالاَوصیـاءَ بِالسُّـکُوتِ، اِنَّما بَعَثَـهُمْ بِالْکَلامِ، وَلاَ استَحَـقَّـتِ الْجَنَّهُ بِالسُّـکُوتِ وَلا اْستَوْجَـبَتْ وِلایَهً بِالسُّـکُوتِ وَلا تَـوَقَّیَتِ النّارُ بِالسُکُوتِ اِنَّما ذلِکَ کُلُّهُ بِالْکَلامِ، ما کُـنْتُ لِأَعْدِلَ الْقَمَرَ بِالشَّـمْسِ اِنَّـکَ تَصِفُ فَـضْلَ السُّـکُوتِ بِالْـکَلامِ وَلَسْتَ تَصِفُ فَضْلَ الْکَلامِ بِالسُّـکُوتِ».هرکدام از این دو آفاتى دارد، هرگاه هر دو از آفت در امان باشند، سخن گفتن از سکوت افضل است، عرض شد: اى پسر رسول خدا! این مطلب چگونه است؟ فرمود: خداوند متعال، پیامبران و اوصیاى آنها را به سکوت مبعوث و مأمور نکرد، بلکه آنها را به سخن گفتن مبعوث کرد، هرگز بهشت با سکوت به دست نمى آید، و ولایت الهى با سکوت حاصل نمى شود، و با سکوت رهایى از آتش دوزخ حاصل نمى گردد، همه اینها به وسیله کلام و سخن به دست مى آید، من هرگز ماه را با خورشید یکسان نمى کنم، حتّى هنگامى که مى خواهى فضیلت سکوت را بگویى آن را با کلام بیان مى کنى و هرگز فضیلت کلام را با سکوت شرح نمى دهى!». {۴}بنابراین، «سکوت» و «سخن گفتن» هرکدام در جاى خود نیکوست. {۵}پینوشتها:۱. اصول کافى، ج ۲، ص ۱۱۴، ح ۵.۲. میزان الحکمه، ج ۵، ص ۱۶۲، باب ۲۲۹۲، ح ۱۰۹۷۱.۳. گفتار معصومین (علیهم السلام)، ج ۳، ص ۲۶۷-۲۶۹، ح ۴۱.۴. بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۲۷۴، ح ۱.۵. اخلاق در قرآن، ج ۱، ص ۳۰۶ و ۳۰۵.
منبع: نخستین آفریده خدا، آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظله)، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، انتشارات امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم، ۱۳۹۴.
اهمیت سکوت در کلام امام کاظم (ع)
بررسی مزایا و معایب لباسشویی پارس خزر از نگاه کاربران
پارس خزر یکی از برندهای خوب ایرانی در زمینه لوازم خانگی است. این کارخانه با توجه به قیمت و تنوع کالاهایی که ارائه میدهد، از کیفیت خوبی هم برخوردار است.
دلخوشیهای بازنشستگی
اگر شرف بازنشستگی یا زمان شروع به کارتان فرا رسیده است، باید دربارهٔ بهترین بیمه بازنشستگی اطلاعاتی کسب کنید. گاهی انتخاب بین چند گزینه میتواند سختترین کار دنیا باشد
تنظیم آخرین خواسته افراد با وکیل
وصیت تملیکی زمانی تنظیم میشود که فردی بخواهد مالی از اموال خود را به صورت رایگان و برای زمان بعد از فوت خود به دیگری بدهد. اما زمانی که فردی تصمیم بگیرد امری از امور خود را برای زمان بعد از فوت خود به دیگری موکول کند باید وصیت عهدی تنظیم کند.