دانشمندان هشدار میدهند که توسعه هوش مصنوعی میتواند به جایی برسد که دیگر انسانها بدون کمک روبات نتوانند تصمیمگیری کنند.
به گزارش سرویس وبگردی پاتوق من ، نظرسنجی از کارشناسان هوش مصنوعی که توسط اندیشکده آمریکایی «مرکز تحقیقاتی پیو» انجام شده، برخی نگرانیهای عمده را در عرصه هوش مصنوعی برجسته کرده است.
در گزارش این اندیشکده آمریکایی آمده است: امروزه میان متخصصان حوزه هوش مصنوعی توافق کلی بر سر این مساله وجود دارد که ماشینهای هوشمند، روباتها و سیستمهایی که عمدتا از فرایند یادگیری ماشین و هوش مصنوعی استفاده میکنند، از هم اکنون تا سال ۲۰۳۵ سرعت توسعه و پیچیدگی خود را افزایش خواهند داد.
از آنجایی که افراد در سالهای آینده به طور جدی و عمیقتری از این فناوریها برای تقویت، بهبود و سادهسازی زندگی خود استقبال خواهند کرد، به طور مداوم از آنها دعوت میشود تا تصمیمگیریهای بیشتری در عرصه زندگی شخصی را به ابزارهای دیجیتال بسپارند، این اتفاق باعث از بین رفتن تدریجی استقلال در تصمیم گیریها و در مجموع زندگی شخصی افراد میشود.
برخی از تحلیلگران نگرانیهایی را نیز در مورد احتمال خودکار شدن سیستم های تجاری، دولتی و اجتماعی ابراز کردهاند. آنها میترسند که انسانها توانایی قضاوت و تصمیمگیری مستقل از این سیستمها را از دست بدهند. از سویی دیگر اهمیت هوش مصنوعی و مزایای بسیاری که میتواند برای انسان داشته باشد نیز در این گزارش مشخص شده است.
در این تحقیق از ۵۴۰ متخصص در این زمینه سؤالات خاصی پرسیده شد. گفته میشود که اکثر آنها نگرانیهایی را درباره احترام نگذاشتن شرکتها و دولتها به تمایل انسان برای کنترل تصمیمگیریهای خود مطرح میکنند. برخی از کارشناسان حتی این نگرانی را مطرح کردهاند که مردم از هم اکنون به هوش مصنوعی و ماشینها اجازه دادهاند تصمیمات روزانه زیادی را برای آنها اتخاذ کنند.
بری چوداکوف، بنیانگذار و مدیر سرتین ریسرچ، پیشبینی کرد: تا سال ۲۰۳۵، رابطه بین انسانها و ماشینها، روباتها و سیستمهایی که عمدتا از هوش مصنوعی و خودمختار بهره میبرند، مانند بحثی به نظر میرسد که یک طرف از نارضایتی فریاد میزند و طرف دیگر که از وضعیت راضی است لبخند میزند.
او در توضیح بیشتر افزود: این رابطه در واقع مبارزهای است بین فانتزی قاطع انسانها برای مقاومت (من مستقل و مسئول هستم و قدرت تصمیم گیری خود را رها نمیکنم) و قدرت فریبنده فناوری که برای تضعیف این خیال طراحی شده است و گویی خود را این طور بیان میکند من سریع، راحت و سرگرمکننده هستم.
به نقل از کارشناسان دیگر نیز نگرانیهای چوداکوف مبنی بر اینکه انسانها در تصمیمگیریهای مبتنی بر فناوری آینده دخالت نخواهند کرد، به اشتراک گذاشتند.
کاترین بوسکیل، انسان شناس و کارشناس هوش مصنوعی در شرکت «رند»، افزود: برخی کارکردهای بسیار اساسی زندگی روزمره اکنون کاملا برای ما از دسترس خارج است. مردم تصور چندانی از نحوه ساخت سیستمهای هوش مصنوعی، کنترل و تعمیر آنها ندارند. در حال حاضر، شکاف بزرگی بین مردم و توسعه دهندگان هوش مصنوعی وجود دارد. ما باید گفتگوهای واقعی عمومیرا شروع کنیم تا بتوانیم مردم را متوجه خطرات این پیشرفتها کنیم.
منبع : همشهری آنلاین