تغییرات شدید آب و هوایی میتواند ساختار جمعیت انسانی را فراتر از محدودیتهای سازگاری و شیوههای انعطاف پذیری تغییر دهد.
به گزارش سرویس وبگردی پاتوق من ، نتایج مطالعات جدید باستان شناسان نشان می دهد: خشکسالی بزرگی که در آناتولی مرکزی بین سال های ۱۱۹۸ تا ۱۱۹۶ قبل از میلاد رخ داد، ممکن است نقشی کلیدی در فروپاشی امپراتوری هیتی داشته باشد.
یافته های جدید باستان شناسان نشان میدهد: تغییرات شدید آب و هوایی می تواند ساختار جمعیت انسانی را فراتر از محدودیت های سازگاری و شیوه های انعطاف پذیری تغییر دهد.
هیتیها قومی باستانی بودند که یک پادشاهی را در اطراف شهر خاتوشا (بغازکوی کنونی در شمال مرکزی ترکیه) تأسیس کردند. هیتیها از نخستین گروه هایی بودند که از سرزمین اصلی هند و اروپاییان مهاجرت کرده بودند و به زبان هندواروپایی صحبت میکردند. امپراتوری هیتیها در بیشتر بازه زمانی هزاره دوم قبل از میلاد دوام آورد.
باید توجه داشت امپراتوری هیتی، مستقر در آناتولی مرکزی نیمه خشک، بیش از پنج قرن قبل از فروپاشی خود در حدود ۱۲۰۰ قبل از میلاد، قدرت بزرگی در دنیای باستان بود.
این امپراتوری مدت ها ثابت کرده بود که در برابر چالش های اجتماعی سیاسی، اقتصادی و زیست محیطی منظم مانند تهدید خشکسالی مقاوم است. اما شواهد نشان می دهد تغییر ۳۰۰ ساله شرایط آب و هوای خشک تر و خنک تر در این دوره با فروپاشی چندین تمدن باستانی در شرق مدیترانه و خاور نزدیک همراه بوده است. باید اذعان داشت که این موضوع کمتر مورد توجه محققان قرار داشته و جزئیات دقیق ارتباط بین تغییرات آب و هوایی و رویداد های تاریخ بشر کمتر مطالعه شده است.
به همین دلیل تیمی از محققین باستان شناس به سرپرستی استورت منینگ برای ارزیابی تأثیر خشکسالی در فروپاشی امپراتوری هیتی با استفاده از سوابق ایزوتوپی پایدار و اندازه گیریهای حلقه های درختی درختان مناطق حاشیه رود ارس تا آناتولی مرکزی، بنک اطلاعاتی خشک سالی در دوره های مختلف تاریخی را با وضوح بالا ایجاد کردند. آنها یک دوره خشک مداوم غیرمعمول شدید را شناسایی کردند که بین سالهای ۱۱۹۸ و ۱۱۹۶ قبل از میلاد اتفاق افتاد.
محققان معتقدند: این خشکسالی شدید منجر به دوره های طولانی کمبود مواد غذایی شد. مناطق محصور در خشکی قلمرو امپراتوری هیتی به تولید غلات منطقه ای و دامداری وابسته بودند که به ویژه در برابر خشکسالی آسیب پذیر هستند. این کمبودها منجر به ناآرامیهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و همچنین شیوع بیماری ها شده و در نهایت باعث فروپاشی این امپراتوری شد.
یافته های باستان شناسان نشان می دهد این خشکسالی بزرگ در آناتولی ممکن است آسیب پذیری سیستم های انسانی را در برابر تغییرات اقلیمی غیرمنتظره و متوالی چند ساله نشان دهد.
در خاتمه محققان مدعی هستند این الگوها می تواند در شرایط امروزی نیز رخ داده و جوامع باید نسبت به تغییرات اقلیمی و خشکسالی هوشیار تر باشند.
منبع: Nature